A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

2024. március 23-án, szombaton tartotta meg a Svédországi Magyarok Országos Szövetsége tisztújító közgyűlését. Az eseményre – a jellegzetesen kevéssé barátságos svédországi koratavaszban – péntek estére érkeztek meg a résztvevők, útközben – majd a visszaúton is – megpillantva az alig serkenő vetésben az idei első darupárt, Tranås környékén.

A vezetőségi tagok jelölése során felmerült egy összeférhetetlenségi helyzet két kandidátus között. A gyűlés kezdetén a konfliktus szerencsésen és simán megoldódott egy előszavazással. Miután elhangzott minden, a hivatalos alapszabály szerinti kérdés, a gyűlés egyhangúlag elfogadta azokat. Ezt követően a jelölőbizottság jelentése, a megválasztásra előterjesztett elnök és a vezetőségi tagok motivációjának bemutatása következett. Köszönet a jelölőbizottságnak, különösen Urbán Évának, alapos és fáradságos munkájáért!

 

2e71c995-7082-4f9d-b5dd-7c439284ab00.jpg

 

Elhangzottak a tagegyesületek jelentései, az elnöki beszámoló – amely részletesen kitért a SMOSZ jelenlegi gazdasági helyzetére – ,valamint az alelnökök, az ingatlankezelőség, a Híradó főszerkesztője, a pénztáros és a titkár beszámolói és az alapszabálymódosító javaslat. Sorra került a SMAPEK tájékoztatója is a nemrégiben lezajlott közgyűlésükről. A revizor rendben találta a 2023-as év könyvelését és javasolta a vezetőség felmentését az anyagi felelősség alól. Ez meg is történt az egyhangú szavazatok alapján.

A közgyűlés résztvevőinek szavazatai megerősítették Bihari Szabolcsot a SMOSZ elnöki tisztségében és vezetőségi tagoknak választották: Bereczky-Veress Biborkát, Bitay Zsoltot, Buzás Melindát, Dézsi Ildikót, Dorogi Lászlót, Hartmann Barbarát, Jordáky Bélát, Manyasz Gabriellát, Ocsenás Tamást, Orbán Esztert, Tompa Annát és Vass Attilát, valamint Madarassy Enikőt póttagnak.

A már hagyományossá vált meleg érdeklődés a nagykövetség részéről ezúttal sem maradt el, bár fizikailag nem lehettek jelen az eseményen, így Dr. Müller Adrien nagykövet asszony és Dr. Kaszás Veronika kulturális attasé asszony Zoom-csatlakozáson keresztül követték végig a tisztújító közgyűlést. A nagykövet asszony ezúttal is lelkesítő szavakkal méltatta a SMOSZ munkáját és köszöntötte a tisztújító közgyűlésen megjelenteket.

Végezetül meghallgattuk a SMOSZ közelgő ötvenedik évfordulója megünneplésének előkészületeiről szóló beszámolót.

A meghitt hangulatú vacsorát a KCSP-ösztöndíjasok felemelő összeállítása tette különösen emlékezetessé: az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének százhetvenhatodik évfordulója alkalmából bemutatott műsor bővelkedett megható és humoros mozzanatokban. Dicséret és köszönet illeti a három fiatalt: Éles Gergőt, Smid Zsófiát és Szőnyi Dorottyát a nagyszerű előadásért!

2cbfa8d4-b92f-4f47-b1c7-e2959046a3fd.jpg

A västeråsi csapat ezúttal is remekelt, a közgyűlés kezdetétől az utolsó résztvevő távozásáig kiváló kosztban részesült mindenki. Az ünnepi vacsora ötcsillagosra sikeredett! Köszönet László Attilának és Ritának, továbbá az egész csapatnak fáradságos, ám nagy sikert arató munkájáért!

Vasárnap, március 24-én délelőtt került sor az új vezetőség feladatkörének megbeszélésére. Az új vezetőség alelnökeinek Bereczky-Veress Biborkát és Vass Attilát, titkárnak Bitay Zsoltot választotta ismét a SMOSZ. A gazdasági felelős Jordáky Béla, a revizor Aluaan Gabriella lett, akinek korábbi sokéves könyvelői munkája felbecsülhetetlen segítséget és biztonságot jelentett a SMOSZ-nak. Hálás köszönet érte! Megtörtént a többi felelősségi kör kiosztása is. A délelőtti gyűlés szintén jó hangulatban telt el. A résztvevők barátsággal búcsúztak egymástól a nem oly távoli viszontlátásig, a SMOSZ ötvenedik évfordulójának május 25-én sorra kerülő megünnepléséig.  

Írta: Bereczky-Veress Biborka

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. március 26.
Kedves Híradó Olvasók!   Mindenekelőtt szeretnék elbúcsúzni szeretett szerkesztőtársamtól, a Híradó régi munkatársától, a Kékvirág anyanyelvi tábor „Nagymamájától”: Tóth Ildikótól. Sajnálattal fogadtam váratlan halálhírét, előtte néhány héttel elküldte még a Híradó számára – az immáron utolsóvá vált – szövegeit. Elhallgatnak…
Tovább
Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Gondolatok az 1848–49-es forradalom és szabadságharcról, valamint Varga Emília festészetéről

Gondolatok az 1848–49-es forradalom és szabadságharcról, valamint Varga Emília festészetéről

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulóját gyűltünk össze megünnepelni. Különös örömömre szolgál, hogy ezúttal egy fiatal…
Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME