A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Most virradtunk víg órára,
hímes húsvét hajnalára,
húsvét hajnalt köszönteni,
lányt az ágyból kiönteni.

Lányok, lányok, ugorjatok,
nehogy szégyent most valljatok;
meleg paplant lerúgnotok:
köszöntőt kell fogadnotok.

Isten ments, hogy dézsaszámra
kútvizet zúdítsunk lányra:
más szokásra kell már szokni –
illatszerrel locsolkodni.

Lányok, lányok, illatoztok,
de csak úgy, ha tojást hoztok.
Hímes tojást, néhány szép szót, –
dehogy várunk egyéb cécót!

Remélem, mire Híradónk megjelenik, addigra beköszönt a várva-várt tavasz is. Mert most, amint írom nektek ezt a levelet, bizony hideg van, fúj a szél, és időnként havazik. Szeretem én a telet, kivált mikor ilyen, mint az idei, sok sízési és korcsolyázási lehetőséggel, de azért már nagyon várom a tavaszt. Majtényi Erik, erdélyi költő Márciusban című versével köszöntöm, ha majd itt lesz az ideje.

Márciusban/ utcahosszat / napsugarak / hancúroznak.

Megtelik a / malomárok / bukfenceznek / csöpp hullámok

Fürge szél fut / fától fáig,/ zsenge ágon / lomb hintázik.

Áll a bál és / szól a zene, / tollas jószág / hangversenye

a vén telet / búcsúztatja, /úgy vonul be / a tavaszba.

Tóth Ildikó néni

 

red-squirrel-570936_1280.jpg

Bazsó levele

Remélem, elolvastátok a tavaly ősszel, a kertünkbe költözött mókuspárról írott történetemet. Megígértem, hogy megfigyelem, hogyan boldogul a kis család, és beszámolok nektek a tapasztalataimról. Sajnos elhamarkodottan ígérgettem, mert a mókuscsalád egyik napról a másikra eltűnt a kertünkből. Hiába nézelődtem, kutattam utánuk, minden odú-gyanús fát megmásztam, sehol sem leltem rájuk.

- Ezeknek már bottal ütheted a nyomát – mondta édesapa, aki minden helyzetre tud egy-egy ilyen mondást.

- Szűk volt az a madárház egy ilyen népes társaságnak, hát elszéledtek, új, alkalmasabb otthont keresni – nyugodtunk bele.

Igen ám, csak volt egy kis bökkenő: mikor annak idején megjelentek a kertünkben a mókusok, én az unokatestvéreimnek eldicsekedtem, milyen érdekes lakók telepedtek meg nálunk, és megígértem, hogy a húsvéti vakációban találkozhatnak velük. Hogy a találkozásból semmi sem lesz, mindenki megértette, csak egyedül a legkisebb, Pistike nem volt hajlandó belenyugodni a mókusok szökésébe. Vigasztaltuk ezzel-azzal, de sehogyan sem lehetett jókedvre deríteni. Végül nagymama talált megoldást a mókushiányra.

- Gyerekek, mókussal biztosan fogunk még találkozni. De addig is, jó lenne, ha megtanulnátok néhány kedves mókuska verset. Van elég! A mezei nyuszikáról no meg a húsvéti, tojásfestő nyulacskákról már olvastatok, itt az ideje, hogy a mókusokról írottakkal is megismerkedjetek.

Hát ez nagyon jó tanács volt! Valóságos verseny alakult ki közöttünk, melyikünk tud minél több verset összegyűjteni. Olyan bőséges volt gyűjtésünk eredménye, hogy ide, a Híradó oldalára még a fele sem fért el. Olvassátok, ha van kedvetek, tanuljátok is meg a vakáció alatt. Locsolóversnek is megfelelnek, ha a végén hozzáteszitek: Szabad-e locsolni?

Kérjétek meg a szüleiteket, vagy a nagyszüleiteket, meséljenek a régebben nagyon népszerű húsvéti locsolkodásról. Ki is lehetne próbálni! Higgyétek el, jó móka!

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!

1. oldal / 104

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. március 26.
Kedves Híradó Olvasók!   Mindenekelőtt szeretnék elbúcsúzni szeretett szerkesztőtársamtól, a Híradó régi munkatársától, a Kékvirág anyanyelvi tábor „Nagymamájától”: Tóth Ildikótól. Sajnálattal fogadtam váratlan halálhírét, előtte néhány héttel elküldte még a Híradó számára – az immáron utolsóvá vált – szövegeit. Elhallgatnak…
Tovább
Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Gondolatok az 1848–49-es forradalom és szabadságharcról, valamint Varga Emília festészetéről

Gondolatok az 1848–49-es forradalom és szabadságharcról, valamint Varga Emília festészetéről

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulóját gyűltünk össze megünnepelni. Különös örömömre szolgál, hogy ezúttal egy fiatal…
Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME