A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Beszámoló a SMOSZ őszi egyesületi találkozójáról

smosz 1

 

Október 7–8-án került sor a SMOSZ egyesületi képviselőinek találkozójára, első alkalommal az alapszabálymódosítás után, amely szerint a SMOSZ évente csak egy alkalommal, tavasszal tart közgyűlést, az őszi együttlét csupán megbeszélés, találkozó lesz, a közgyűléselőkészítőjévé alakul.

smosz 2


A SMOSZ gazdasági jelentését követően Bihari Szabolcs elnök ismertette azt a néhány nappal korábban érkezett értesítést, amely aztán a találkozó legfőbb témáját képezte. A MUFC (az a svéd hivatal, amely a SMOSZ fennállása óta minden évben a taglétszám alapján évente jelentős támogatást nyújtott az országos egyesületünknek) egy levélben a tudomásunkra hozta azt, hogy az idén sikeresen pályáztunk, és mint korábban, ezúttal is elnyertük azt a támogatást, amely mindezidáig a SMOSZ évi költségvetésének a kétharmadát képezte. Ugyanakkor tudatta azt is a SMOSZ-szal, hogy a 2024-es évtől kezdődően az etnikai alapon szerveződött egyesületek – beleértve a SMOSZ-t is – több támogatást nem fognak kapni. Csupán feltételezni lehet, hogy az egyre keményebb gazdasági körülményeken kívül mi is valójában a döntő oka ennek a rendkívül drasztikus határozatnak.

A megbeszélések ennek a lesújtó értesülésnek az értelmezésével, a SMOSZ váratlanul megnehezedő anyagi helyzetéről szóltak, amelyek közvetve éppolyan súlyosan érintik a helyi egyesületeket is. A tanácskozás arról folyt, hogy miként lehetne ezt a határozatot megváltoztatni, enyhíteni. Döntés született arról, hogy több érintett etnikai egyesülettel együtt fogunk a MUFC-hoz fordulni. Segítséget kérünk a magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárságtól, ami korábban is rendkívül jelentős támogatásban részesítette az országos egyesületet és a tagegyesületeket egyaránt. Sajnos, szóba került mindaz, amin esetleg jelentősebb összeget lehet spórolni: lecsökkenhetnek vagy meg is szűnhetnek bizonyos támogatások, amelyeket korábban a SMOSZ a tagegyesületeknek nyújtott. Felül kell vizsgálni a tagnyilvántartást, akiknek a Híradót küldjük, részben azért, mert sok postacímre több példány érkezik, más tagok pedig már nincsenek az élők sorában. Felvetődött, hogy a folyóirat csak elektronikus formában jelenjen meg az elkövetkezőkben vagy esetleg előfizetéses alapon járathassák a tagok. Természetesen, mivel az alkalom csupán egyesületi találkozó volt, semmilyen döntés nem születhetett, így a résztvevők a tavaszi közgyűlésig törhetik a fejüket megoldást kínáló javaslatokon.

A találkozó során fény derült arra is, hogy sok, a SMOSZ titkársága által küldött levél valamilyen számítástechnikai akadály miatt nem jutott el a címzettekhez, következésképpen a titkárság hiába várta a válaszokat. Remélhetőleg a SMOSZ megoldást talál erre a problémára.

A megbeszélések másik fő témája a SMOSZ fennállásának jövő évi 50. évfordulója volt. A szervezőbizottság szeretné, ha minél többen részt tudnának venni ezen az eseményen. Igyekszik minél gazdagabb műsorral megörvendeztetni a résztvevőket és mindazokat, akik erőt, időt, fáradtságot nem kímélve dolgoztak helyi egyesületeikben vagy a SMOSZ vezetőségében az elmúlt évek alatt. Az ünnepségre legnagyobb valószínűség szerint jövő májusban kerül sor. A Hälleberga tábortanya véges befogadóképességére való tekintettel a szervezők megoldást keresnek arra, hogy ennek ellenére a tag­egyesületekből minél többen részt vehessenek a különleges eseményen.

 

smosz 3

 

Az egyesületi találkozón Magyarország Nagykövetségét Dr. Győri Péter úr, első beosztott képviselte, aki figyelmesen meghallgatta és lejegyezte a résztvevők kérdéseit, kéréseit, majd tudatta a releváns válaszokat. Bitay Zsolt, a SMOSZ titkára nagyköveti elismerésben részesült fáradhatatlan és eredményes munkájáért, ezúton is gratulálunk neki! A találkozó szellemi minőségének testi támogatásával – az ellátással – a västeråsiak ezúttal is remekeltek. Köszönjük lelkes, kiváló munkájukat!

 

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. június 24.
Kedves Híradó Olvasók! Sorban a második online Híradót tarthatjuk most virtuálisan a „kezünkben”, tehát ezúttal sem jelenik meg az aktuális, júniusi lap nyomtatott formában, hanem a cikkek, beszámolók és interjúk kizárólag a Híradó honlapján olvashatók. Az 1974-ben alapított Svédországi Magyarok…
Tovább
Tarot-naplók I.

Tarot-naplók I.

Könyvespolc 2024. június 25.
Nem emlékszem pontosan, hogyan és mikor jelent meg a tarot az életemben. Egyszer csak azon kaptam magam, hogy ott van, persze az is lehet, mindig is ott volt, csak valami eltakarta előlem egy időre. Vagy talán elrejtőzött valamiért, esetleg mimikrit…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME