A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Kedves Híradó Olvasók!

Levél az Olvasóhoz

Kedves Híradó Olvasók!

Tegnap a Városligetben sétáltam, s feltűnt, hogy a fák nagyrészt még zöld lombkoronájába itt-ott már sárga szín vegyül.

„Most a ligetbe bolygok délután […] / Levelük a fák az aszfaltra sírják / és csengenek és zengenek  / az utolsó neszek, az őszi trillák.”

Az Őszi koncert Praeludiumának részlete, Kosztolányitól – ezúttal ebben a textusban fonódik össze az idő és a tér. Mielőtt megjelentek volna az ősz első jelei, megünnepeltük az államalapítást – a Magyar Házban tartott megemlékezésről Madarassy Enikő mesél nekünk. Mikor a lap legújabb száma a postaládákba jut, egészen közel leszünk már október 23-ához, az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapjához, a III. magyar köztársaság kikiáltásának ünnepéhez – a következő oldalon a szabadságért vívott küzdelem hősei előtt hajtunk fejet.

SvedHirado2023 3


Jönköping, Malmö, Göteborg, Stockholm magyar egyesületei adnak hírt magukról – hogy mi történt a nyáron, s mit terveznek a következő évadra. A nyár nem múlhat el SOMIT tábor és Kékvirág anyanyelvi tábor nélkül – mindkét eseményről élvezetes beszámolókat olvashatunk.

A Könyvespolc | Diavetítő a Sundance filmfesztiválon sikeresen debütált Előző életek (Past lives) című amerikai-dél-koreai drámát ajánlja a figyelmünkbe, a Korzó szövegei az egyén magányosságát kutatják a közösségen belül.

„A monostor kísérlet arra, hogy a világ egy pici részét ideálisan rendezzük be” – idézi egy öreg szerzetes szavait Cirill főapát az apátsági weboldal nyitóoldalán. A nyáron megvalósítottam egy régóta halogatott látogatást Pannonhalmára. Ismét érezhettem a hegy szentségét, a Géza fejedelem által 996 körül alapított, s azóta folyamatosan működő monostor vendége voltam. Meditatív utazásom gondolatait olvashatja most a Kedves Olvasó a Kárpát-medence rovatban. És persze már töröm a fejem, merre menjek az őszi túraszezon beköszöntével.

Amikor aranyban fürdik az erdő, még feltöltekezhetünk a fényből a sötét tél előtt!

 

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…
Hírek a SOMIT háza tájáról...

Hírek a SOMIT háza tájáról...

2024. február 9-én délután megnyitotta kapuit a SOMIT első idei tábora, a Téli tábor. A táborlakók már pénteken…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME