A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Államtitkári és nagyköveti látogatás tette még ünnepélyesebbé a SMOSZ tavaszi, tisztújító közgyűlését

Március első hétvégéjén tartotta tavaszi tisztújító közgyűlését és alakuló vezetőségi gyűlését a Svédországi Magyarok Országos Szövetsége. A kétnapos találkozóra az ország minden részéből érkeztek egyesületi képviselők, vezetőségi tagok a stockholmi Magyar Házba. A szombat délutáni tanácskozásra ellátogatott Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, és Müller Adrien, Magyarország stockholmi nagykövete is. A SMOSZ elnökévé ismét Bihari Szabolcsot választották, aki már 24 éve tölti be ezt a tisztséget.

Fotó: Bitay Zsolt

Péntek estére a stockholmi Magyar Ház megtelt az ország különböző pontjairól érkezett vezetőségi tagokkal és képviselőkkel, hogy részt vegyenek a másnapi tisztújító gyűlésen. A Magyar Ház otthont adó vendégszeretettel fogadta az érkezőket, és magas színvonalon gondoskodott az esemény szervezett lebonyolításáról a hétvége folyamán.

Szombat délelőtt az egyes tagegyesületek tartottak rövid beszámolót a közelmúlt eseményeiről, programjairól, valamint az előttük álló feladatokról. Ezeknek csak töredéke a következő felsorolás: örömteli az EKE Könyvegylet újjáéledése Bereczky-Veress Biborka vezetésével, a halmstadi lendületes egyesületi élet, a jönköpingi új vezetőség sikerei a magyar élet újjáélesztésében, és a göteborgi Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör ez évi, programokban gazdag tevékenysége.Az L.T.B.T. Árvákat Támogató egyesület 60 nehéz sorban élő gyermek továbbtanulásának költségeit finanszírozta, Ljungbyben új vezetőséget választottak, a Lundi Magyar Kultúrfórum  fennállása hatvanadik évfordulójának ünnepelte meg. A stockholmi Magyar Házban számos rendezvényt tartottak, a szabadegyetem érdekfeszítő előadásokkal vonzotta a közönséget, svéd nyelvtanfolyamuknak köszönhetően pedig sok új tagjuk lett.A malmöi Hungaroclubban számos, jó hangulatú eseményt tartottak, a malmöi Pannónia Klubban is eredményes egyesületi munka folyik. Az Őrszavak anyanyelvi táborát ismét megtartották Hällebergán, s az anyanyelvi tanároknak továbbképző tanfolyamot terveznek. A SOMIT táborai nagy népszerűségnek örvendenek továbbra is, a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális Egyesület pedig megnövelte gyermekfoglalkozásainak gyakoriságát. A felsorolásból is látható, hogy a 2017-es év és a 2018-as évkezdet milyen mozgalmasan és eredményesen telt el a svédországi magyar egyesületek körében.

Fotó: Bitay Zsolt

Délután a közgyűlés Bihari Szabolcsot választotta a SMOSZ elnökének. A vezetőség tagjai lettek: Aluuan Gabriella, Bitay Zsolt, Budai Gábor, Dézsy Ildikó, Hartman Barbara, dr. Herczeghné dr. Juhász Edit, Feldőtő Emese, Feldőtő Sándor, Kádár Attila, Kovásznay Ádám, Rosenheim Ilona és Vass Attila. Vezetőségi póttagok lettek: Benkő Ilona, Bereczky-Veress Bíborka és Tompa Anna. Az újjáválasztott elnök a beszámolóját megelőzően köszöntötte Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárt, Müller Adrient, Magyarország stockholmi nagykövetét, Thuróczy Zoltán konzult és Kádár Zoltánt, az államtitkár kabinetfőnökét.Az államtitkár úr rendkívül megtisztelő eredmény hírét hozta magával: a Magyar Ház 14,3 millió forintot nyert pályázaton felújítási munkálatokra (ezt a kert rendbetételére és egy parkoló kialakítására fordítják majd), 25 millió forintot pedig a hällebergai Tábor Tanya további fejlesztésekre. A bejelentést kitörő öröm fogadta.

Bihari Szabolcs elnöki beszámolójában felvázolta a SMOSZ előtt álló legfontosabb feladatokat; beszélt a különböző tagegyesületeket érintő aktuális kérdésekről; a gyermek- és ifjúsági programok, valamint az anyanyelvi oktatás jelentőségéről és az ezt lehetővé tevő támogatásokról. Az elnök büszkén sorolta fel az elmúlt 3 évben elért eredményeket: a taglétszám és a tagság konszolidálását, a pénzügyi helyzet stabilizálását, az anyanyelvi oktatásban elért eredményeket, a gyerek- és ifjúsági programok ösztönzésszerű támogatása mellett tett lépéseket és a KCSP ösztöndíjasok munkájának integrálását a közösségi életbe.

A közgyűlés résztvevői részletes beszámolót hallhattak a SMOSZ pénzügyi helyzetéről is, melyből kiderült, hogy a SMOSZ nagyon jól gazdálkodott a rendelkezésére álló forrásokkal. Az elnöki összefoglaló kitért a SMOSZ kezelésében lévő ingatlanokra vonatkozó jövőbeli tervekre is.

Bihari Szabolcs külön kiemelte a gyermekfoglalkozások és ifjúsági programok kardinális szerepét: azok az egyesületek, amelyekben van anyanyelvi oktatás, és különféle gyerekfoglalkozások, ott a létszám gyarapszik, és komoly esélyük van arra, hogy a jövőben is életerős közösségek maradjanak – ellenkező esetben azonban a leépülés megállíthatatlan lesz.

Fotó: Bitay Zsolt

Az elnök elmondta, hogy 2017-ben sikeresen pályáztak a Nemzetpolitikai Államtitkárságnál az anyanyelvi tábor és a hällebergai Tábor Tanya előadóteremmel való bővítésének költségeire, a Magyar Házra és az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának méltó megrendezésére is.

Bihari Szabolcs emlékeztetett arra is, hogy az elmúlt három évben számos érdekes előadó és művész műsora színesítette az egyesületi életet. Svédországban járt pl. Nógrádi György egyetemi tanár, biztonságpolitikai szakértő, Farkas Bertalan űrhajós, Hoppál Péter államtitkár, Boross Misi ifjú zongoraművész, Csányi Sándor színművész, de fontos esemény volt a Fölszállott a páva gálaműsorának svédországi turnéja is. Az elnök többször is kiemelte a Híradó szerepének fontosságát a svédországi magyar közösségi életben, valamint a 2017/2018-as KCSP program sikerét: az ösztöndíjasok nagy segítséget jelentenek az egyesületi munkában. Kitért a NYEOMSZSZ jelentőségére is, mert általa sokkal nagyobb súllyal tudja a SMOSZ képviselni a nyugat-európai magyarság  érdekeit. Az újraválasztott elnök örömmel tett említést a Köldökzsinór Programról, melyet 2018-tól kiterjesztenek a nyugati magyar diaszpórára is, valamint arról, hogy 2018-ban is meghirdetik a Rákóczi Szövetség Diaszpóra programját, emeltebb keretösszeggel és egész évre kiterjedő programokkal.

A március 3-4-i tisztújító közgyűlés és alakuló gyűlés bővelkedett örömteli bejelentésekben. A hosszú és eseménydús hétvégét a résztvevők hatékonynak értékelték, a szombati közgyűlés utáni többfogásos vacsora elfogyasztása után az egyesületi vezetők és képviselők emelkedett hangulatban, baráti beszélgetések során vitathatták meg terveik és a közösségi élet további részleteit, vasárnap délután pedig az alakuló gyűlést lezáró ebéd után mindenki visszatért svédországi otthonába, hogy újult erővel folytassa egyesületi munkáját.

Zsuppán Klaudia

 
Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. március 26.
Kedves Híradó Olvasók!   Mindenekelőtt szeretnék elbúcsúzni szeretett szerkesztőtársamtól, a Híradó régi munkatársától, a Kékvirág anyanyelvi tábor „Nagymamájától”: Tóth Ildikótól. Sajnálattal fogadtam váratlan halálhírét, előtte néhány héttel elküldte még a Híradó számára – az immáron utolsóvá vált – szövegeit. Elhallgatnak…
Tovább
Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…
Hírek a SOMIT háza tájáról...

Hírek a SOMIT háza tájáról...

2024. február 9-én délután megnyitotta kapuit a SOMIT első idei tábora, a Téli tábor. A táborlakók már pénteken…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME