A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Sötétség (Dark)

Pár éve egyszer már rákattantam erre a sorozatra, de az első évad nyitva hagyott befejezése után kikerült a fókuszból, valahogy nem kerestem rá, hogy lett-e folytatás. Mostanában viszont német nyelvgyakorlásként lepörgettem pár sorozatot a Netflixen, így került elő ismét a Dark. A széria harmadik, befejező évada jött szembe velem nemrégiben és ezúttal ismét felcsigázott, vajon hogyan hömpölyög tovább a történet.

A Dark egyébként a Netflix első németajkú sorozata, melyet a Baran bo Odar – Jantje Friese alkotópáros jegyez és összességében szerintem a csatorna egyik legkiemelkedőbb színvonalú alkotása.
Pár szót a történetről dióhéjban. Igyekszem mellőzni a spoilereket.
Emlékszem, az első évad kapcsán valaki a Twin Peaks c. Lynch klasszikust emlegette és tényleg vannak átfedések. Lega­lábbis a helyszín például. Egy németországi fiktív kisváros, Win-den, ahol az élet szinte eseménytelenül zajlik és folyamatosan esik az eső. Az unalmas hétköznapok fásult hangulatát bolygatja fel, hogy két gyermek nyomtalanul eltűnik a városka erdejében. A lakosság és a rendőrség tanácstalan, de az idősebbek arról beszélnek, hogy éppen 33 éve történt már hasonló eset. Egyesek a helyi atomerőművel hozzák kapcsolatba az eseményeket, illetve az alá benyúló barlanggal, ahonnan fura, félelmetes zajok szűrődnek ki. Ezenkívül a titokzatos eseményeket egyéb szokatlan körülmények kísérik, például áramingadozás, halott madarak tömeges aláhullása az égből – ezek a furcsaságok szintén előfordultak a régebbi eltűnések során is.
A történet és a cselekmény elképesztő mennyiségű szereplőt vonultat fel, akik ráadásul gyak-ran bonyolult (családi) kapcsolatban állnak egymással, mégis leginkább két karakter kerül a középpontba. A két helyi fiatal, kezdetben csak Jonas, később a barátnője Martha, körül sűrű-södnek az események. Az egyik eltűnt kisfiú keresése közben Jonas a titokzatos barlangban egy időkaput fedez föl, ami rádöbbenti, hogy az eltűnések nem is annyira térbeliek, mintsem inkább időbeliek lehetnek, és ezzel elindul a spirál.
A Dark egy időutazós, sötét tónusú sci-fi, ami mélyebbre megy az átlagosnál és kap egy ezote-rikus felhangot is a történet, mely képi világával és nyomasztó zenei aláfestésével egyfajta folyamatosan feszült, apokaliptikus hangulatot áraszt.
Mindenesetre a sötét hangulata ellenére sem tartom negatív vagy öncélú alkotásnak a soroza-tot. Itt a világvége hangulat ellenére nem gyilkosokon vagy beteg gyermekmolesztálókon van a hangsúly, hanem egy olyan téren és időn átívelő sorsösszefonódáson, amely a városka lakói között drámai kapcsolatrendszert tár föl, ahol min­denkinek és mindennek jelentősége van a puzzle egészét tekintve valamint minden és mindenki ok és okozat is egyben.
Egyáltalán nem szokványos, amit látunk, s nagyon kell koncentrálnunk, hogy ne veszítsük el a fonalat. Ez nem az a típusú sorozat, ami mellett az ember a telefonját pörgeti, hanem a néző együtt küzd a szereplőkkel, hogy Ariadne fonalát meglelve kikerüljenek a labirintusból és felismerjék a transzcendens konklúziót a végkifejletben.
Mert eljön az igazság pillanata sok mai szériával ellentétben. A harmadik évad végén megérke-zik a lezárás, amely egyben feloldás is. A misztikus hangvétel, a gyakran az emberi élet nagy talányait feszegető narratíva, a mesterien megkomponált képi és hangi világ és a lankadni nem akaró feszültség, ami a filmet jellemzi, számomra felejthetetlenné teszik a Darkot.
Amíg a tavasz nem érkezik meg, borongós estékre kiváló elfoglaltság.

Írta: Csépányi László

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. március 16.
Kedves Híradó Olvasók! Minden márciusban annak öröme tölt el, hogy hamarosan itt a tavasz – a természet újjáéled, a tavaszi hérics, a leánykökörcsin, a hóvirág, az erdei szellőrózsa, a különféle kosborok, májusban pedig a piros kígyószisz bontja szirmait. Eszembe jut,…
Tovább
Sötétség (Dark)

Sötétség (Dark)

Könyvespolc 2022. március 16.
Pár éve egyszer már rákattantam erre a sorozatra, de az első évad nyitva hagyott befejezése után kikerült a fókuszból, valahogy nem kerestem rá, hogy lett-e folytatás. Mostanában viszont német nyelvgyakorlásként lepörgettem pár sorozatot a Netflixen, így került elő ismét a…
Tovább
Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Képzőművészet 2022. március 16.
Grafik i Väst galéria Göteborg. Fia Kvissberg „Játék a színekkel és a formákkal” 2022.01.29.–02.16.
Tovább
„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

Portré 2022. január 01.
Beszélgetés Rácz Zsófia helyettes államtitkárral. Budapesten született 1997-ben, tanulmányait jogász szakon végzi az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, dolgozott az Alapjogokért Központ elemzőjeként, de Magyarország ENSZ ifjúsági delegáltjaként számtalan közösségi szerepvállalás is fűződik a nevéhez. Rácz Zsófia helyettes államtitkárt kérdeztem családról, hitről,…
Tovább
Kolozsvári Magyar napok – Beszélgetés Gergely Balázzsal

Kolozsvári Magyar napok – Beszélgetés Gergely Balázzsal

Portré 2021. július 06.
Úgy éreztem, a kulturális-közéleti szervezéssel talán többet adhatok vissza a közösségemnek azokból a szellemi javakból, amelyeknek legfőképpen azáltal lettem birtokosa, hogy magyarnak születtem. 1977-ben született Kolozsváron. Régész, történész, közösségszervező, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke. Nős,…
Tovább

Egyesületek

Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

Sajnos a 2021-es év vírushelyzetére való tekintettel egyesületünk tagjai ritkán találkozhattak.
Talpra, göteborgi magyar!

Talpra, göteborgi magyar!

Több generáció együtt a Márton napi sokadalomban Sokféleképp lehet „talpra állni” és tenni, cselekedni egy közösség összekovácsolásáért, megtartásáért.…
Bereczky-Veress Biborka 2021. október 23-i beszéde

Bereczky-Veress Biborka 2021. október 23-i beszéde

Helyszín: Stockholmi Magyar Ház. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója ünnepi szónokának Lakatos Mihály Budapesten élő írót,…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME