A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Kérdések és válaszok a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtési akciójával kapcsolatosan / Kedves Tagtársaim!

Mi a lényege az aláírásgyűjtésnek?

Cél elérni azt, hogy az őshonos kisebbségek is beleszólhassanak az anyagiak elosztásába, vagyis hogy mire lehessen felhasználni az EU-tól kapott pályázati pénzeket.

Úgy tudom, összegyűlt az egymillió aláírás. Miért kell folytatni a gyűjtést?

Az egymillió aláírással csak az egyik kritériumnak feleltünk meg. Van egy másik is: legalább hét országból az adott ország lakosságának aránya szerint meghatározott minimális számú aláírásra van szükség. Ennek a kritériumnak eddig három ország felelt meg, még további négyben el kell érnünk ezt a számot.

Én már aláírtam. Van valami egyéb dolgom is?

Köszönjük az aláírást! Igen, van: győzz meg legalább még egy embert, írja alá ő is!

Van-e valami, amire nem árt odafigyelni aláíráskor?

Igen, van. Nagyon fontos, hogy Svédországot jelöljük be, az itteni személyi számunkat írjuk be aláíráskor.

Rendben, de a svéd barátaim hiába kattintanának egy magyar oldalra.

A szervezők gondoltak erre is. Kattints ide: https://www.signiteurope.com/

Hol tudom aláírni a kezdeményezést?

https://irdala.hu/

https://www.signiteurope.com/

 

Kedves Tagtársaim!

 

Tájékoztatlak Benneteket, hogy a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) aláírásgyűjtése május 7-ig 1.250.000 aláírást tudott összegyűjteni. Köszönetet szeretnék mondani mindenkinek, aki ehhez hozzájárult.

Számszerűleg elértük ugyan az egymilliós határt, de a másik kritérium, miszerint minimum 7 országban meg kell lennie az EU által az adott ország lakosságszáma alapján meghatározott számú aláírásnak, sajnos csak 3 országban jött össze: Magyarországon, Romániában és Szlovákiában.

A koronavírus-járvány okozta gyűjtési nehézségekre hivatkozva az SZNT kérte az aláírásgyűjtés idejének meghosszabbítását, melyet az EU jóvá is hagyott. Az új határidő: 2020. november 7.

Mivel Svédország az egyik olyan ország, ahol összefogással elérhető lenne az EU által megszabott minimális 15.000 aláírás, a mi segítségünkre nagyon számítanak. Eddig 3705 aláírással járultunk hozzá a kezdeményezés sikeréhez, mely 24,7%-os arányt jelent, ami messze a legjobb eredmény Nyugat-Európában, de még nem elég.

A SMOSZ vezetősége ennek érdekében a következő határozatokat hozta:

Felkérjük minden tagtársunkat, hogy az aláírásgyűjtési akciónkban vegyen részt! A május 7-én zárult első körben példásan helytálltunk, de tudjuk, hogy vannak még komoly tartalékaink. Ezért megkérünk mindenkit, aki még nem írta alá, tegye meg, aki már aláírta, az a környezetéből – legyen az családtag, szomszéd, munkatárs vagy helyi közösség tagja – igyekezzen meggyőzni néhány személyt a kezdeményezés aláírására. A SMOSZ vezetősége svédországi országos szervezetek támogatásának megszerzésén dolgozik központi szinten, akik reményeink szerint hajlandóak lesznek az aláírásgyűjtés mellé állni.

A https://www.signiteurope.com/ oldalon az Európai Unió valamennyi hivatalos nyelvén olvasható egy rövid tájékoztató az aláírásgyűjtésről, így magyarul nem beszélő ismerőseinket is könnyen bevonhatjuk.

Akinek a fentiekkel kapcsolatosan kérdése lenne, forduljon Kovásznay Ádámhoz a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

A központi kampánystáb anyagi támogatás hiányában komoly gondokkal küzd. Csak adományokból van lehetőségük a marketing (médiahirdetések, videó konferenciák stb.) kiadásait fedezni. Ennek támogatására a SMOSZ adománygyűjtést hirdet meg. Kérünk Benneteket, hogy adományaitokat a következő számlaszámra küldjétek, feltüntetve neveteket és azt, hogy az SZNT támogatása!

Bg 154-8791

Bízva az összefogás és a közös munka sikerében,

barátsággal üdvözöl Benneteket:

 

Bihari Szabolcs

a SMOSZ elnöke

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. március 26.
Kedves Híradó Olvasók!   Mindenekelőtt szeretnék elbúcsúzni szeretett szerkesztőtársamtól, a Híradó régi munkatársától, a Kékvirág anyanyelvi tábor „Nagymamájától”: Tóth Ildikótól. Sajnálattal fogadtam váratlan halálhírét, előtte néhány héttel elküldte még a Híradó számára – az immáron utolsóvá vált – szövegeit. Elhallgatnak…
Tovább
Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…
Hírek a SOMIT háza tájáról...

Hírek a SOMIT háza tájáról...

2024. február 9-én délután megnyitotta kapuit a SOMIT első idei tábora, a Téli tábor. A táborlakók már pénteken…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME