A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

A Tavaszi Szél Kulturális Egyesület beszámolója

A göteborgi Tavaszi Szél Kulturális Egyesület alapvető célja olyan rendezvények és gyermekfoglalkozások szervezése, amelyek elősegítik a helyi magyar családok kulturális, szellemi és szociális fejlődését. Fontos számunkra az anyanyelv megtartása, valamint egy összetartó magyar közösség kialakítása és fenntartása. Születéstől 10 éves korig kiemelkedő szerepe van a meséknek, daloknak és mondókáknak, melyek által gyerekeink megismerhetik a magyar irodalom és folklór kincseit, valamint fejleszthetik magyar nyelvi szókincsüket, kifejezőképességüket. Nem érdemes titkolni, hogy ezen korosztály szüleit tudjuk a legkönnyebben megszólítani, a kicsik azok, akik a legnagyobb számban vannak jelen a foglalkozásainkon. Természetesen a kamaszkorú gyermekek számára is szeretnénk izgalmas és fejlesztő tevékenységeket biztosítani, ehhez például a kirándulást vagy a barkácsolást kiváló lehetőségnek tartjuk. Így ez a korosztály is a kézügyességét és kreativitását kamatoztatva sajátíthatja el a különböző technikákat, mint például a fafaragást vagy akár a térképolvasást.

gyerekfogi

Az egyesületünk problémája mégis az (és ezzel talán nem vagyunk egyedül), hogy a kamaszkorba lépő gyermekek és szüleik gyorsan eltávolodnak a közösségtől. Ennek az elvándorlásnak a megakadályozására olyan visszatérő programokat szervezünk Göteborgban, ahová a szülők és nagyobb gyermekeik is szívesen eljönnek, és ahol lehetőségünk nyílik a személyes kapcsolatok ápolására, valamint az igények felmérésére. A Tavaszi Szél csapatának célja továbbá, hogy az itt felnőtt gyerekeknek feladatot találjunk az egyesületen belül, úgy mint tevékenység segítése, Facebook, Instagram oldalak kezelése, titkári feladatok ellátása, részvétel a kicsik programjainak lebonyolításában. Az évzáró kirándulásunk továbbfejlesztése is napirenden van, ahová az egyesületből „elszármazottak” mindig visszatérhetnek egy családi összejövetelre. Egyfajta búcsújárás lehetne ez.

Most, hogy túlvagyunk az 2023/24-es tanévünkön, jöjjön egy „zanzásított” összefoglaló a kamaszoknak szánt programjainkból.

MajorosF

Rögtön a tanévnyitányon vártunk mindenkit a János vitéz (h)arcai rendezvénnyel, amiért hatalmas köszönet jár Magyarország Stockholmi Nagykövetségének, a Nagykövet Asszonynak és az ott dolgozóknak, akik elhozták nekünk Göteborgba ezt a foglalkozást Magyarországról. Ugyanez a köszönet jár Hollósy Rékának és Villant Bálintnak a szórakoztató és érdekfeszítő mesélésért, tanításért. Ők a PIM Mesemúzeum és az Országos Színháztörténeti Múzeum Bábtára segítségével, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára, egy komplex múzeumpedagógiai foglalkozással jöttek el hozzánk. Volt kooperatív dramatikus társasjáték 9 és 12 éveseknek, valamint rendhagyó irodalomórát tartottunk a 13-14 éveseknek. És mi más is lehetett volna az uzsonna a János Vitéz (h)arcai közben, ha nem főtt kukorica?

Az őszi kirándulásunkra is változatos programokkal készültünk. Volt tökfaragás, kézműves foglalkozás, szabadtéri mozgásos játékok és Halloween diszkó. Az ősz folyamán a nagyok a klasszikus gyerekfoglalkozásainkon madáretető készítésbe kezdtek bele, hogy télire az itt maradt madarak ne maradjanak étlen, ők meg tétlen. Azután tavasszal egy izgalmas barkácsprojekttel folytattuk a famegmunkálást, ezúttal madárodút készítettek az arra vállalkozók. A barkácsolás kapcsán sokszor összeállt egy apa (barkács) csapat, akik minden darabot, igény szerint méretre vágtak. A tavasz beköszöntével, ahogy melegedett az időjárás és ébredezni kezdett a természet követtük mi is a példáját. Többször is túráztunk a gyerekekkel, könnyen teljesíthető, körülbelül másfélórás útvonalakon.

vág

A költészet napja kapcsán arra invitálunk a gyerekeket, hogy ismerkedjenek meg egy kicsit közelebbről is a magyar költészettel, és tanuljanak meg egy-egy magyar verset, amelyeket azután egy szavalóverseny keretében hallgattunk meg. Dobos Tamás pedagógusunk pedig többször készült a kamaszoknak érdekes, magyar nyelvismeretet fejlesztő foglalkozással. Ezeken a találkozókon a gyerekek a magyar nyelvet gyakorolhatták játékos formában.

Írta: Majoros Ferenc

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. június 24.
Kedves Híradó Olvasók! Sorban a második online Híradót tarthatjuk most virtuálisan a „kezünkben”, tehát ezúttal sem jelenik meg az aktuális, júniusi lap nyomtatott formában, hanem a cikkek, beszámolók és interjúk kizárólag a Híradó honlapján olvashatók. Az 1974-ben alapított Svédországi Magyarok…
Tovább
Tarot-naplók I.

Tarot-naplók I.

Könyvespolc 2024. június 25.
Nem emlékszem pontosan, hogyan és mikor jelent meg a tarot az életemben. Egyszer csak azon kaptam magam, hogy ott van, persze az is lehet, mindig is ott volt, csak valami eltakarta előlem egy időre. Vagy talán elrejtőzött valamiért, esetleg mimikrit…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME