A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

A Tavaszi Szél ősszel

közös tökfaragás

Közös tökfaragás

A Tavaszi Szél Kulturális Egyesületnél szokásunk, hogy iskolai tanításhoz igazodva őszi és tavaszi félévről, valamint téli és nyári szünetről beszélünk. Ez utóbbinak már vége van és szeptemberben elindult nálunk a 2023/24-es „tanév”.

Túl vagyunk a szeptemberi foglalkozásokon, melynek témái jellemzően az iskolakezdéshez és az őszhöz kapcsolódnak. Idén viszont egy színvonalas magyarországi előadást fogadtunk Magyarország stockholmi nagykövetsége jóvoltából, mindannyiunk legnagyobb örömére. A PIM Mesemúzeum és az Országos Színháztörténeti Múzeum Bábtára Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára egy komplex múzeumpedagógiai foglalkozással jött el Göteborgba, melynek címe János vitéz (h)arcai. A lehetőséget ezúton is köszönjük a nagykövetségnek!

 

Készül az ijesztő maszk

 

Persze szokásaink állandóan változnak. Van, amely azután sokáig velünk marad, mint a német diákok közvetítésével hozzánk került fenyőfa karácsonykor vagy a húsvéti nyuszitojás Jézus feltámadásának ünnepén. Vannak viszont újdonságok is, amelyeket bátran kipróbálunk. A Tavaszi Szél Kulturális Egyesületnél tavaly vállalkoztunk előszőr arra, hogy Mindenszentekkor egy Halloween estével múlassuk az időt. És ez idén sem lesz másként. Ezért október utolsó hétvégéjén hatalmas tököket veszünk, majd lámpást faragunk belőle, a magját pedig kisütjük ropogtatnivalónak. Egyúttal rémisztő jelmezbe bújunk, hogy ijesztgessük egymást. Ezen nagymamáink és nagyapáink biztos nagyokat csodálkoznának, hiszen ez a fajta ünneplés, szórakozás újkeletű mind Svédországban, mind Magyarországon.

 

János Vitéz harcai

János vitéz (h)arcai

Természetesen a gyerekeket ez egy cseppet sem érdekli, amikor ilyenkor annyi a godis, hogy Dunát lehet vele rekeszteni, míg a rögtönzött gyerekdiszkóban önfeledten lehet táncolni a modern slágerekre.
Ennél régebbi hagyomány az egyesületünknél, igaz csak egy-két évvel, hogy Márton-nap kapcsán összejövetelt tartunk, amelyre elhívunk minden egykori, jelenlegi és jövőbeli tavaszi szelest, így adva lehetőséget további kapcsolatok építésére. Tavaly a Ludas Matyi történetét néztük bábelőadás formájában, és az ilyenkor szokásos libát is feltálaltuk pástétom formájában. Mindez idén sem marad el, várunk sok szeretettel mindenkit november 11-én! Ezután már nem marad más, mint az adventi koszorú készítés, a Télapó várása és végül, de nem utolsósorban a karácsony. De ennyire még ne szaladjunk előre ebben a szép őszi időben.

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Olvasó! 2023. október 05.
Levél az Olvasóhoz Kedves Híradó Olvasók! Tegnap a Városligetben sétáltam, s feltűnt, hogy a fák nagyrészt még zöld lombkoronájába itt-ott már sárga szín vegyül. „Most a ligetbe bolygok délután […] / Levelük a fák az aszfaltra sírják / és csengenek…
Tovább
Előző életek

Előző életek

Könyvespolc 2023. október 05.
Érzékeny visszafogottság és érzelgősség nélküli érzelmek lebegnek a vásznon, lassan, mindenféle sietség nélkül mesélnek nekünk az életről és a sorsról Celine Song koreai filmrendező debütfilmjében, a Past Livesben, mely a Sundance filmfesztiválon mutatkozott be figyelemreméltó szakmai és közönségsikerrel.
Tovább
A VARÁZSLATOS SZÍN

A VARÁZSLATOS SZÍN

Képzőművészet 2023. október 05.
A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban Carl Kylberg, Hazatérés, olaj, vászon A meghirdetett kiállítás megtekintését a múzeum állandó anyaga felől kezdtem. Ezért először az emeleti termeket vettem szemügyre. Az egyik ilyen helységbe lépve azon nyomban Carl Kylberg „Hemkomsten” („Hazatérés”) című,…
Tovább
A hazához való ragaszkodás megmarad

A hazához való ragaszkodás megmarad

Portré 2023. október 05.
Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain egy beszélgetésem dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével. Ezt a beszélgetést folytattuk most, amikor 2023 áprilisában Magyarországon járt. A köztünk lévő korkülönbség ellenére, jó barátságunkra tekintettel, beszélgetésünk tegező formában…
Tovább
Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Portré 2023. június 28.
Beszélgetések Csernák Mihállyal az életről, a munkáról, a családról, a történelemről és napjaink eseményeiről A svédországi Olofströmben telepedett le 1964-ben, és itt tartózkodott 2010-ig. Mihály nem az ötvenhatosok csoportjának tagjaként, hanem évekkel utánuk érkezett Svédországba, de ugyanazok a feladatok vártak…
Tovább

Egyesületek

A Tavaszi Szél ősszel

A Tavaszi Szél ősszel

Közös tökfaragás A Tavaszi Szél Kulturális Egyesületnél szokásunk, hogy iskolai tanításhoz igazodva őszi és tavaszi félévről, valamint téli…
Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

A budapesti Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (korábbi nevén: Szent István Egyetem) dísztermében gyűltünk össze ünnepélyesen, boldogan és…
A Kőrösi a tångagärdei házban

A Kőrösi a tångagärdei házban

Már amikor befordulok a házhoz vezető bekötőútra, arra gondolok, most hány kaptárt látok majd a kert túlsó végében.…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME