A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

A Kőrösi a tångagärdei házban

korosi t

Már amikor befordulok a házhoz vezető bekötőútra, arra gondolok, most hány kaptárt látok majd a kert túlsó végében. A gondnok, Bán Feri méhecskéi évről évre kevesebben vannak. Szomorú dolog ez. Azután áthajtok a kapun, ahol az udvart borító fű a napfényben szinte világít. A látvány derűvel tölti el szívemet. A ház homlokzatán ez fogad: „ISTEN HOZOTT”.


Tångagärde a svédországi protestáns magyarok (SMAPEK) tulajdonában van, de a felekezeti jellegű gyülekezeteken kívül szociális összejövetelek megtartására is kiválóan alkalmas. Van itt jól felszerelt konyha, hálószobák, zuhanyzók, társalgók; a kertben lehet tábortűz körött énekelni, bográcsban főzni, kolbászt, szalonnát sütni. Egy vidám este hosszúra is sikerülhet, de nem gond: ott várnak a szobák, az ágyak, másnap reggel pedig az emeletre is felszáll a friss kávé illata. Lecsalogatja az ébredőt…
A Kőrösi már a kilencvenes évek kezdete óta végtelen sok híres magyar írót, költőt, politikust, tudóst, zenekart és énekest hívott meg Göteborgba. Most, hogy a nyár kezdetén megölelhessük egymást az őszi találkozásokig, főztünk, asztalhoz ültünk, ettünk, bort kóstoltunk Tångagärde hangulatos helyiségeiben.
A Kőrösi vezetőségének nem kis munkájába került a nyár
eleji évadzáró megszervezése. Köszönjük!
Június 10-én az első órákban minden autó érkezésére felfigyelünk. Ilyenkor ezt hallani: „Nahááát, de rég láttalak!”. És a többi. Személyes és általános kérdések. Ami azonban mindig jelen van, az az állandó mosoly.
Azután valahogyan mindenki a kávé illata után igazodik, hiszen akik már megérkeztek, mind a kávészobában gyülekeznek. Nagy hangja van az üdvözlések örömének.
Az ebédet Dézsy Ildikó és Gábor főzte. Olyan finom volt a lucskos káposzta, hogy néhányan haza is vittek belőle. De azért itt, az ebédnél volt a legfinomabb, mert közben megsült a kenyér. Gyönyörű, ropogós kenyér! A lucskos és a frissen sült kenyér egy napon születtek.
Délután Gajdó Delinke színművésznő a debreceni Szabó Magda írónő gondolataival késztette komoly figyelemre közönségét. (Szelíden és szilárdan). Hullámoztak az érzelmek és nagy volt a taps. Köszönjük, Delinke!
Közben Búzás Melinda foglalta el a konyhát. A vacsora készült itt: kolbászos lecsó. Ehhez is maradt a nemrég még meleg kenyérből. A lecsóból is sok távozott „doggy bag”-ben.
Egész nap gyönyörű időnk volt, de a percek-órák nagyon gyorsan teltek. Vacsora után a Demetervin borászának, Széplaki István Bencének előadását hallgattuk a tokaji hegyvidék híres borfajtáiról. Sokszor ámultunk, hogy a fiatal borász mennyire érti a munkáját. Az élményt fokozta, hogy a borokból ihattunk is. Micsoda ízek! Ki tudja már, melyik volt a legfinomabb…
Este rövid szünet után e sorok írója ült a zongorához és a dalok, nóták, népdalok, operettek kedvelői együtt énekelték a dalt, amelybe valaki éppen belekezdett. Pontosan nem emlékszem, de – mint már olyan sokszor – most is fél éjszaka kettő felé tért véget a zene.
Ha valaki átment a kávézón át a terem és a konyha között, rengeteg sütemény mellett kellett elhaladnia. Hát nem nehéz az a kis mozdulat, megenni pedig a választott finomságot már menet közben is lehet. És ezekből a süteményekből másnap reggelre is jutott a kávé mellé. Kezdődött a csomagolás. Ölelések, kézfogások. Persze voltak, akik csak délután ültek autóba, hogy azután az élményt, a találkozások emlékét magukkal vigyék. Mert az év folyamán a különböző Kőrösi rendezvényeken sokan látjuk majd egymást, de az azért más, mint Tångagärde. Nyáron.

 

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Olvasó! 2023. október 05.
Levél az Olvasóhoz Kedves Híradó Olvasók! Tegnap a Városligetben sétáltam, s feltűnt, hogy a fák nagyrészt még zöld lombkoronájába itt-ott már sárga szín vegyül. „Most a ligetbe bolygok délután […] / Levelük a fák az aszfaltra sírják / és csengenek…
Tovább
Előző életek

Előző életek

Könyvespolc 2023. október 05.
Érzékeny visszafogottság és érzelgősség nélküli érzelmek lebegnek a vásznon, lassan, mindenféle sietség nélkül mesélnek nekünk az életről és a sorsról Celine Song koreai filmrendező debütfilmjében, a Past Livesben, mely a Sundance filmfesztiválon mutatkozott be figyelemreméltó szakmai és közönségsikerrel.
Tovább
A VARÁZSLATOS SZÍN

A VARÁZSLATOS SZÍN

Képzőművészet 2023. október 05.
A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban Carl Kylberg, Hazatérés, olaj, vászon A meghirdetett kiállítás megtekintését a múzeum állandó anyaga felől kezdtem. Ezért először az emeleti termeket vettem szemügyre. Az egyik ilyen helységbe lépve azon nyomban Carl Kylberg „Hemkomsten” („Hazatérés”) című,…
Tovább
A hazához való ragaszkodás megmarad

A hazához való ragaszkodás megmarad

Portré 2023. október 05.
Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain egy beszélgetésem dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével. Ezt a beszélgetést folytattuk most, amikor 2023 áprilisában Magyarországon járt. A köztünk lévő korkülönbség ellenére, jó barátságunkra tekintettel, beszélgetésünk tegező formában…
Tovább
Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Portré 2023. június 28.
Beszélgetések Csernák Mihállyal az életről, a munkáról, a családról, a történelemről és napjaink eseményeiről A svédországi Olofströmben telepedett le 1964-ben, és itt tartózkodott 2010-ig. Mihály nem az ötvenhatosok csoportjának tagjaként, hanem évekkel utánuk érkezett Svédországba, de ugyanazok a feladatok vártak…
Tovább

Egyesületek

A Tavaszi Szél ősszel

A Tavaszi Szél ősszel

Közös tökfaragás A Tavaszi Szél Kulturális Egyesületnél szokásunk, hogy iskolai tanításhoz igazodva őszi és tavaszi félévről, valamint téli…
Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

A budapesti Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (korábbi nevén: Szent István Egyetem) dísztermében gyűltünk össze ünnepélyesen, boldogan és…
A Kőrösi a tångagärdei házban

A Kőrösi a tångagärdei házban

Már amikor befordulok a házhoz vezető bekötőútra, arra gondolok, most hány kaptárt látok majd a kert túlsó végében.…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME