A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Újra elindulóban az ifik társasága

Foto Bartos Attila

A tavaszi közgyűlésen bemutatkozott hat magyar fiatal, akik akkor lelkesen meséltek a jövőbeli céljaikról és arról, hogy miképpen szeretnék a svédországi magyar fiatalokat egyesíteni. A közgyűlést követően ez a pár fiatal felkereste a SOMIT vezetőségét azzal a szándékkal, hogy szeretnének közös együttműködésben szervezni egy Ifi tábort a Hälleberga Tábortanyán.

Tapasztalat hiányában úgy gondolták, hogy úgy anyagi, mint szervezési segítségre szükségük lenne. Egy pár egyeztetés után sikerült közös erővel megszervezni a harmadik Ifi SOMIT-ot. A tábor, amelyre 18 és 35 év közötti fiatalokat invitáltunk, november 11–13. között került megrendezésre. Az élménygazdag tábor, bár nem volt telt házas, mégis egy sikeres hétvégét eredményezett. Elmondhatjuk, hogy az eredményes tábor köszönhető a résztvevő fiatalok érdeklődésének és a magyar közösséghez való tartozás igényének is. Többek számára ez volt az első találkozás a SOMIT világával, közösségével, azonban eljöttek „régi” SOMIT táborozók is.

Foto Hartmann Barbara 20221111 214524


Az élménydús tábornak köszönhetően egy emlékezetes hétvégén vehettek részt a svédországi magyar fiatalok, ahol a péntek estét humoros, ismerkedős játékokkal indítottuk be, amelynek célja az ismerkedésen túlmenően az volt, hogy egy jó alaphangulatot biztosítsunk a résztvevők számára. A visszajelzések alapján a fiataloknak külön tetszett, hogy a péntek esti vacsorát az Üvegtigrisből szolgálták fel. Az éjszakába nyúló péntek esti buli után, szombaton reggel finom illatokra ébredtek a tábor lakói, mivel bundáskenyér volt a reggeli menü. Ezúton is szeretnénk megköszönni a finom ételeket és a konyhai szolgálatot Urbán Renátának, valamint Csanádi Csaba és Szabó Gábor SOMIT vezetőségi tagoknak. Szombat délelőtt „Egy perc és nyersz” csa­patvetélkedőn mérték össze magukat a fiatalok. Említésre méltó, hogy ez egy olyan programpont volt, ahol azoknak, akiknek még annyira nem volt alkalmuk megismerkedni egymással, megtehették a játékok alatt. Ebéd után, a délutáni órákban, Tóth Márton András nyelvész tartott egy interaktív előadást a magyar és svéd nyelv különbségeiről és hasonlóságairól. Ezúton is köszönjük Tóth Mártonnak a színes és magas színvonalú, interaktív előadást, amely sok felismerést, elgondolkodtató és új információt is hozott magával a nyelvekről. A szombati programsort egy roppant sikeres kétórás táncház zárta, amelyet Balogh Dávid Attila KCSP-ösztöndíjas tartott.

Foto Hartmann Barbara 20221112 131721
A tábort követően a résztvevő fiataloknak lehetőségük nyílt kitölteni egy kérdőívet, amelyben megoszthatták gondolataikat, megfogalmazhatták konstruktív kritikáikat a szervezők felé a fejlődés reményében. A visszajelzések alapján megemlítendő, hogy a fiatalok nagy érdeklődést mutattak a jövőben megtartandó ifi táborok iránt. A legközkedveltebb programpont a Tóth Márton András által tartott interaktív előadás volt. Ez a programpont nagyon nagy érdeklődésre tett szert és oly nagy hatással volt a hallgatóságra, hogy többször elhangzott, hogy ilyen jellegű értékes programot még szeretnének a fiatalok az elkövetkezendő ifi rendezvényeken is.
E tábor által ismét bebizonyosodott, hogy a magyar közösségnek és a közösséghez való tartozás érzésének nagy ereje van és hatással van a fiatalokra. Legfőképpen a rengeteg közös érdeklődési körre, motivációra, lelkesedésre gondolunk, ami érzékelhető volt ezen a táboron is. Kijelenthetjük, hogy ott van a fiatalokban az a lehetőség, fogékonyság, hogy egy lelkes, kitartó magyar közösségé formálódjanak.
Végül, de nem utolsósorban, szeretnénk még egyszer megköszönni a SOMIT vezetőségének segítségét. Külön köszönet Hartmann Barbarának, akihez bármikor fordulhattunk a tábor alatt, az imént említett konyhai kisegítőknek, valamint Bartos Attilának és Vermes Zsombornak. Továbbá köszönjük Kovács Lindának meg Bitay Zsoltnak, akiknek a háttérmunkában fontos szerepük volt. Végül megneveznénk azokat a fiatalokat is, akik a harmadik Ifi SOMIT megszervezésének kezdeményezői és szervezői voltak: Szász Katalin, Bereczky-Veress Rebeka, Tóth Márton András, Szűts Tamás, valamint jómagunk, Bartos-Imreh Boróka és Imreh Apolka.
Innen folytatjuk ugyanezzel a lelkesedéssel!

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. június 24.
Kedves Híradó Olvasók! Sorban a második online Híradót tarthatjuk most virtuálisan a „kezünkben”, tehát ezúttal sem jelenik meg az aktuális, júniusi lap nyomtatott formában, hanem a cikkek, beszámolók és interjúk kizárólag a Híradó honlapján olvashatók. Az 1974-ben alapított Svédországi Magyarok…
Tovább
Tarot-naplók I.

Tarot-naplók I.

Könyvespolc 2024. június 25.
Nem emlékszem pontosan, hogyan és mikor jelent meg a tarot az életemben. Egyszer csak azon kaptam magam, hogy ott van, persze az is lehet, mindig is ott volt, csak valami eltakarta előlem egy időre. Vagy talán elrejtőzött valamiért, esetleg mimikrit…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME