A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

SOMIT családos tábor

Az idei év SOMIT családos tábora szeptember 11–13. között került megrendezésre. A teltházas rendezvényen egy roppant eseménydús hétvégére számíthattak a résztvevők.

Szombat délelőtt jávorszarvas szafari várta a családokat a közeli szafariparkban. Említésre méltó, hogy nemcsak a gyerekeket ejtette rabul a jávorszarvasok etetése és megfigyelése, hanem a felnőttek is ámulattal vettek részt ezen a kalandon. Ebéd után sor került a kézműves foglalkozásokra, ahol a gyerekek szüleikkel együtt vehettek részt a különböző állomásokon. A várva várt textilfestés fogadta a gyerekeket az ebédlőben, a játszósarokban lehetőség nyílt üvegmatricát festeni különböző sablonok segítségével. A harmadik állomáson pedig gyöngyből lehetett képeket készíteni.

A gyerekek által közkedvelt kézműveskedés után hamarosan megkezdődött a zenés-táncos program a konferenciateremben, amelyet Balogh Dávid Attila ösztöndíjas készített elő és vezényelt le. Balogh Dávid Attila ezen a táboron mutatkozott be. Meghívásunkra hamarabb érkezett pár nappal, hogy részt vehessen a rendezvényen, melyet ezúton is köszönünk neki. A játékos és könnyed hangvételű program nagy sikerrel zajlott le, a gyerekeknek lehetőségük nyílt magyarul énekelni, néptáncot tanulni s örvendezni a szüleikkel együtt. A szombati program gyermekdiszkóval ért véget, amelyben a gyerekek díszes ruhába öltözve táncra perdültek, élvezték a gyerekzenét, a technika adta színes fényeket és a füstgépből kiáramló füstöt.

 

Végül, de nem utolsósorban elmondhatjuk, hogy az idei családos tábor mind a vezetőség, mind a tagok részéről átütő sikerrel zárult. A magas részvételi arány és az azzal járó szervezési feladatok kihívás elé állították ugyan a vezetőséget, de mégis azzal a jóleső érzéssel töltötték el, hogy az elmúlt évek korlátozásai nem taszították hanyatlásba a tagok érdeklődését és közösségünkhöz való tartozásuk vágyát. A táborlakók pozitív hozzáállása és jókedve is hozzájárult ahhoz, hogy a SOMIT ezen a hétvégén is maradandó élményt nyújthasson mindazoknak, akik egy igazán családias, magyar közösség részesei szerettek volna lenni.

Fotók: Bitay Zsolt

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. december 27.
Uraji köd / Fotó: Antal József Kedves Híradó Olvasók!
Tovább
Tao Te King

Tao Te King

Könyvespolc 2022. december 27.
Pár útravalót már felpakoltam erre a képzeletbeli könyvespolcra azokból az olvasmányokból, melyek az embert az olvasás örömén túl, mintegy segítőtársként kísérhetik életútján. Szóba került már jó pár meghatározó név, eszme, vallás, de ma álljon itt egy igazi klasszikus, amely immáron…
Tovább
„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

Képzőművészet 2022. október 23.
2022 Angi István: Hegyek napsütésben, akril - vászon 2022.07.07 – 08.31. Bárczay kastély galériája, Felsőzsolca. Mintegy két tucat frissen készült olajfestmény és körülbelül ugyanennyi, főleg fából készült kisplasztika fogadja a látogatót Angi István kiállításán. A képek figuratívak, a legelvontabb alkotásokon…
Tovább
Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Portré 2022. október 23.
Bereczky-Veress Biborka: Bevallom, amikor felhívtam telefonon Sipos Lorándot, még nem ismertem őt és egyetlen festményét sem láttam élőben. Vezetőségi tagunk, Tiglezán Csilla, aki sajnos ma nem lehet jelen, hívta fel a figyelmünk a művész munkáira. Az interneten keresztül megtekinthető sok…
Tovább
„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

Portré 2022. október 23.
Jégkorong kapus, többszörös magyar válogatott, egyben az első magyar játékos, aki az észak-amerikai jégkorong ligák legfelső osztályában játszott (NHL). 2008-ban tagja volt a szapporói jégkorong-világbajnokság győztes csapatának, de részt vett a 2009-es A csoportos jégkorong-világbajnokságon is. Kisgyerekkorban kezdett jégkorongozni, hatévesen…
Tovább

Egyesületek

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Mindössze néhány héttel a rendkívül jól sikerült SOMIT családos tábor után egy hétvége erejéig (2022. október 21. és…
Újra elindulóban az ifik társasága

Újra elindulóban az ifik társasága

A tavaszi közgyűlésen bemutatkozott hat magyar fiatal, akik akkor lelkesen meséltek a jövőbeli céljaikról és arról, hogy miképpen…
Pedagógusok a házban

Pedagógusok a házban

A jó pedagógus olyan, mint a télen a kamrában lógó szárazkolbász, szalámi: minél több van belőle, és minél…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME