A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

Mácsai Pál színházi estje Stockholmban
„Mi lenne, ha Örkény István egy nap újra megjelenne, egy színházban, egy színészben, egy este, leülne, venne egy lélegzetet, mesélni kezdené – néha felállna – az életét, azután megint eltűnne? Ezen az estén az író a színész testét ölti magára.” - (Bereményi Géza)
2022. május 19-én Mácsai Pál ikonikus darabját, az Azt meséld el, Pista! című elődást láthatta a svédországi magyar közönség a Svéd Rádió koncertstúdiójában a stockholmi magyar nagykövetség szervezésében. A darabot közönségtalálkozó követte, ahol a budapesti Örkény Színház igazgatója válaszolt a nézők kérdéseire.

Visegrádi országok könyvválogatása Svédország könyvtáraiban
A magyar Visegrádi elnökség kezdeményezésére Svédország könyvtáraiban a magyar, cseh, lengyel és szlovák irodalom remekműveit mutatjuk be az olvasóknak. A program első állomása a stockholmi Kulturbiblioteket könyvtára, ahol 2022. június 8-án Eva-Teresia Lundberg, egyebek mellett Szabó Magda, Szerb Antal és Tóth Krisztina svéd fordítója is mesélt a magyar irodalom különlegességéről.
Amennyiben szeretnék, hogy az Önök településének könyvtára is csatlakozzon a Visegrádi országok irodalmát népszerűsítő programhoz, kérjük, vegyék fel a kapcsolatot a magyar nagykövetséggel a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen!

V4 természetfotó kiállítás a nagy­kö­vetség körül
A magyar nagykövetség nagysikerű kültéri fotókiállítás sorozata 2022 júniusában a Visegrádi országok természetfotóiból összeállított színes válogatással folytatódik. Jöjjenek el a nyár folyamán és tekintsék meg a különleges természeti képeket! #HuStreetGalleryStockholm

A magyar Visegrádi elnökségi év zárókoncertje Stockholmban
2022. június 15-én a Liszt Ferenc Zeneakadémia három tanára, Fülei Balázs zongoraművész, Kováts Péter hegedűművész, valamint Varga István gordonkaművész alkotta Auer Trio adott fantasztikus koncertet a Visegrádi országok klasszikus zenéjét bemutató repertoárral. Az esemény a magyar V4 elnökség záróprogramja volt, az elnökséget 2022 júliusától Szlovákia vette át Magyarországtól.

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. július 05.
Kedves Híradó Olvasók!   Oly mélyre estünk, hogy nem hullhatunk már, nincs is magas és nincs számunkra mély. Anyánk nyelvén sikoltunk a világhoz, mi lesz szivünkkel és mi lesz szavunkkal, ha jő az éj?
Tovább
Mélymerülés a kínai science-fiction világában – A háromtest-probléma

Mélymerülés a kínai science-fiction világában – A háromtest-probléma

Könyvespolc 2022. július 04.
Valami erős sci-fi-t kerestem mostanában, valami olyasmit, mint a Hyperion vagy a Metro 2033 volt legutóbb, ami nyomot hagy bennem és gondolkodásra késztet. Nem is kellett sokáig kutakodnom a neten, gyorsan rám talált A háromtest-probléma című regény. Intuitív módon hatott…
Tovább
Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Képzőművészet 2022. március 16.
Grafik i Väst galéria Göteborg. Fia Kvissberg „Játék a színekkel és a formákkal” 2022.01.29.–02.16.
Tovább
Interjú Benczédi Zsuzsa nénivel

Interjú Benczédi Zsuzsa nénivel

Portré 2022. július 04.
Benczédi Zsuzsa néni 31 éve él Svédországban, zenetanár, kórusvezető, akinek generációkon átívelő pályafutása példaértékű. Zsuzsa néni lelkesedése sosem fogy el, hiszen mai napig is aktívan vezeti úgy a Ljungby-i Magyar iskolát, mint a kóruspróbákat valamint előadásra készül fáradhatatlanul.
Tovább
„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

Portré 2022. január 01.
Beszélgetés Rácz Zsófia helyettes államtitkárral. Budapesten született 1997-ben, tanulmányait jogász szakon végzi az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, dolgozott az Alapjogokért Központ elemzőjeként, de Magyarország ENSZ ifjúsági delegáltjaként számtalan közösségi szerepvállalás is fűződik a nevéhez. Rácz Zsófia helyettes államtitkárt kérdeztem családról, hitről,…
Tovább

Egyesületek

iHuset. 18.

iHuset. 18.

Bengt Halse, aki Magyarország tiszteletbeli konzulja Göteborgban, most azt mondaná, hogy már csak nyolcvankét év választ el attól,…
A Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör és a nehéz idők

A Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör és a nehéz idők

Micsoda évek vannak mögöttünk! És vajon mi van még előttünk? Ki tudja, élhetünk-e még vakcinák nélkül?
A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME