A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Az első Nyugat-Európai Magyar Ifjúsági Konferencia előkészítése

A Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége 2001. november 25-én alakult (Svédországban, a Stockholmi Magyar Házban) többek között azzal a céllal, hogy összefogja az országos magyar szervezeteket és összehangolja azok munkáját a magyar nyelv és kultúra sikeres megőrzése érdekében Nyugat-Európában.

Mára már számos tagszervezet csatlakozott a szövetséghez: Angliai Magyarok Országos Szövetsége, Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége, Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége, Észtországi Magyarok „Munkácsy Mihály” Egyesülete, Finnországi Magyarok Egyesülete, Franciaországi Magyarok Szövetsége, Hollandiai Magyar Szövetség, Ír-szigeti Magyar Szervezetek Szövetsége, Lengyelországi Magyar Egyesület, Lettországban Élő Magyarok Balaton Társasága, Litvániai Magyarok Báthory István Kulturális Szövetsége, Németországi Magyar Szervezetek Szövetsége, Norvég Magyar Egyesület, Olaszországi Országos Magyar Egyesületek Szövetsége, Portugál-Magyar Együttműködési Egyesület, Spanyolországi Magyarok Egyesülete, Svájci Magyarház Alapítvány, Svédországi Magyarok Országos Szövetsége. A NyEOMSZSZ egy folyamatosan fejlődő, dinamikus esernyőszervezet, amelynek jelenleg Bihari Szabolcs az elnöke.  
2022. május 27-ére a szövetség ifjúsági konferenciát hirdetett meg a diaszpórában élő 18 és 30 év közötti fiatalok számára, ezáltal lehetőséget kínálva a kapcsolatszerzésre és az eszmecserére. A konferencián országonként 2-2 fiatal vehet részt. Szeretném megjegyezni, hogy Svédországban nagyon sok aktív, tenni akaró magyar fiatal él, hiszen nálunk hatan (!) jelentkeztek az eseményre:  Bartos-Imreh Boróka, Bereczky-Veress Rebeka, Imreh Apolka, Tóth Márton, Szász Kata és Szűts Tamás. Elsősorban a túljelentkezés miatt, de a kellő és megfelelő felkészülés miatt is, több online gyűlést tartottunk csak mi, úgymond házon belül, ahol megbeszéltük a javaslatokat, ötleteket. Emellett a konferencia előkészítése céljából szervezett gyűléseken is aktívan részt vettünk, ahol a fiatalok megismerhették egymást, betekintést nyerhettek a más országokban élő, hozzájuk hasonló magyar társaik életébe. Nagyon sok jó ötlet, javaslat hangzott el ezeken a gyűléseken, amelyeket nagyszerűen lehet itt nálunk, Svédországban élő magyar közösségekben is hasznosítani.
A hat fiatal nagyon jól kiegészíti egymást, eltérő érdeklődéssel ugyan, de hasonló szintű lelkesedéssel és tenni akarással állnak a feladatok elé. A konferenciától függetlenül is azon dolgoznak, hogy az országban élő fiatalokat összehozzák egymással, kapcsolatot teremtsenek, valamint értékes, színvonalas programokat szervezzenek.
Berecki Emőke, a svédországi ifjúsági csapat mentora

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. december 27.
Uraji köd / Fotó: Antal József Kedves Híradó Olvasók!
Tovább
Tao Te King

Tao Te King

Könyvespolc 2022. december 27.
Pár útravalót már felpakoltam erre a képzeletbeli könyvespolcra azokból az olvasmányokból, melyek az embert az olvasás örömén túl, mintegy segítőtársként kísérhetik életútján. Szóba került már jó pár meghatározó név, eszme, vallás, de ma álljon itt egy igazi klasszikus, amely immáron…
Tovább
„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

Képzőművészet 2022. október 23.
2022 Angi István: Hegyek napsütésben, akril - vászon 2022.07.07 – 08.31. Bárczay kastély galériája, Felsőzsolca. Mintegy két tucat frissen készült olajfestmény és körülbelül ugyanennyi, főleg fából készült kisplasztika fogadja a látogatót Angi István kiállításán. A képek figuratívak, a legelvontabb alkotásokon…
Tovább
Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Portré 2022. október 23.
Bereczky-Veress Biborka: Bevallom, amikor felhívtam telefonon Sipos Lorándot, még nem ismertem őt és egyetlen festményét sem láttam élőben. Vezetőségi tagunk, Tiglezán Csilla, aki sajnos ma nem lehet jelen, hívta fel a figyelmünk a művész munkáira. Az interneten keresztül megtekinthető sok…
Tovább
„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

Portré 2022. október 23.
Jégkorong kapus, többszörös magyar válogatott, egyben az első magyar játékos, aki az észak-amerikai jégkorong ligák legfelső osztályában játszott (NHL). 2008-ban tagja volt a szapporói jégkorong-világbajnokság győztes csapatának, de részt vett a 2009-es A csoportos jégkorong-világbajnokságon is. Kisgyerekkorban kezdett jégkorongozni, hatévesen…
Tovább

Egyesületek

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Mindössze néhány héttel a rendkívül jól sikerült SOMIT családos tábor után egy hétvége erejéig (2022. október 21. és…
Újra elindulóban az ifik társasága

Újra elindulóban az ifik társasága

A tavaszi közgyűlésen bemutatkozott hat magyar fiatal, akik akkor lelkesen meséltek a jövőbeli céljaikról és arról, hogy miképpen…
Pedagógusok a házban

Pedagógusok a házban

A jó pedagógus olyan, mint a télen a kamrában lógó szárazkolbász, szalámi: minél több van belőle, és minél…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME