A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

A Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége (NyEOMSZSZ) tisztújító közgyűlése

A NyEOMSZSZ 2020. november 14-én tartotta tisztújító közgyűlését, melyet a leköszönő elnök, Dr. Deák Ernő nyitott meg. Pár órával később már az újonnan megválasztott elnök székfoglalóját hallhattuk – örömmel jelenthetem a svédországi magyarság számára, hogy a NyEOMSZSZ új elnöke Bihari Szabolcs SMOSZ elnök lett! Ezúton is gratulálunk a győzelméhez, erőt, kitartást és egészséget kívánunk az elnöki teendők ellátásához!

Koszonet

 

Az eredeti tervek szerint Svájcban tartották volna meg a közgyűlést 2020. május 8–10. között, amit a járvány miatt le kellett mondani. Az elnökség határozata szerint a közgyűlés online formát kapott, melyen 17 tagország küldöttei, továbbá meghívott magyarországi vendégek vettek részt: Potápi Árpád János államtitkár úr és Pirityiné Szabó Judit főosztályvezető asszony a Miniszterelnökség – Nemzetpolitikai Államtitkárság részéről, Németh Edit igazgató asszony és Benczédi Eszter igazgatóhelyettes asszony a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től, Gál Kinga EU-parlamenti képviselő, Pappné Farkas Klára főosztályvezető és Léphaft Áron volt még jelen az Országgyűlés Hivatala képviseletében.

 

Dr. Deák Ernő elnöki beszámolójának útravaló gondolatai között valahol ott bujkált már a búcsú, a leköszönés gesztusa is. Kiemelte azt az örvendetes tényt, hogy egyre növekszik a NyEOMSZSZ-hoz csatlakozó egyesületek száma. Ugyanakkor beszélt a kisebbségi lét nehézségeiről, a megmaradás esélyeiről is. Az „Extra Hungariam non est vita” gondolata eleve tagadja a Magyarországon kívüli élet lehetőségét, sőt létjogosultságát is. A történelmi sors azonban egész nemzetrészeket kényszerített arra, hogy ettől a tértől eltávolodva maradjon magyar. „Az élet élni akar, az átültetett növények akklimatizálódnak, azaz alkalmazkodnak környezetük életfeltételeihez, miközben belső lényegükben megőrzik alaptulajdonságaikat” – ezzel a szemléletes képpel érzékeltette azt az utat, melyen a kisebbségi lét fogalomköre az asszimilációtól az integráció felé tolódott, hiszen az integrációban van a jövő. Deák szerint mindenkor azzal járulhatunk hozzá az idegenség érzetének csökkentéséhez, ha aktívan vagyunk jelen a többségi társadalmak életében. Éljünk véleménynyilvánítási jogunkkal, hiszen a többségi társadalmak elismerésére csak úgy számíthatunk, amilyen mértékben ők magyarként számíthatnak ránk.

 

Potápi Árpád János államtitkár úr köszöntötte az újonnan megválasztott tisztségviselőket: Bihari Szabolcs elnököt (Svédország), Dr. Klement Kornél (Németország) és Szennyessy László (Svájc) elnökhelyetteseket és sikeres munkát kívánt nekik.

Elmondta, hogy 2020 az erős magyar közösségek és a nemzeti összetartozás éve volt, nagy előkészületeket tettek az 1920-as trianoni békediktátumra történő megemlékezésre, az azóta eltelt időszakra, de nemcsak a kudarcokra és a megpróbáltatásokra koncentrálva, hanem az elmúlt száz év sikereire is. Mert minden nehézség ellenére ma is megvagyunk, magyarok, a Kárpát-medence legszámosabb és legerősebb nemzete vagyunk. Reméljük, hogy a vesztes 20. század után a 21. század a magyarság nyertes évszázada lesz. Habár a járványhelyzet miatt sok programot kellett törölni, illetve átterelni az online világba, ennek pozitív hozadéka is volt, nevezetesen az, hogy nagyon sok fiatallal sikerült kapcsolatot teremteni.

A nyári fellélegzés után a világunk sajnos újra beszűkült az ősszel, a járvány terjedése felgyorsult egész Európában és Észak-Amerikában. Újfajta megoldásokat kíván ez a helyzet a kormányoktól: a XIX. Magyar Állandó Értekezlet ezúttal online kerül megrendezésre november 26-án, ahogy a Magyar Diaszpóra Tanács ülése is.

A NyEOMSZSZ tagszervezetek országai 54 Kőrösi Csoma Sándor Program (KCSP) ösztöndíjast, köztük 8 egyházi ösztöndíjast és 3 Petőfi Sándor Program (PSP) ösztöndíjast fogadtak. Márciustól az ösztöndíjasok jelentős része hazatért és online látta el feladatait (széleskörű tanári segédlet, online adatbázis kiépítése-bővítése, a szervezetek weboldalainak, elektronikus levelezőrendszereinek kialakítása, fejlesztése, publikációk, cikkek), a kint maradottak pedig például karitatív tevékenységbe kapcsolódtak be (bevásárlás időseknek, telefonos kapcsolattartás, beszélgetés az idősebbekkel). Idén a KCSP-t sajnos nem tudták meghirdetni a járvány második üteme miatt, viszont amint lehetségessé válik a program újbóli kiírása, meg fogják hirdetni. Több kiemelt fejlesztés megvalósult (Hárshegy Cserkészpark új épületének kialakítása – Németország; Stockholmi Magyar Ház felújítása, Hälleberga Tábortanya felújítása és bővítése). A Rákóczi Szövetség diaszpóra táborai az idén sajnos elmaradtak, de jó ütemben halad a Magyar Kormány támogatásából megvásárolt sátoraljaújhelyi táborhely átalakítása, korszerűsítése, kapacitásbővítése.

Tovább folytatódik az a kezdeményezés is, mely szerint a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma Általános Iskolája és Diákotthona diaszpóra osztály indítása mellett határozta el magát. Az 5 éves angol-magyar nyelvű képzésre a 8. osztályt végzett 14-15 éves diákoknak jelentkezhetnek. A kormány célja, hogy a közeljövőben a magyar felsőoktatásba is minél több külföldön élő magyar fiatalt kapcsoljon be, hívjon haza.

A BGA-pályázatok kapcsán elhangzott, hogy az új pályázati keret változatlan nagyságú marad, s habár történnek benne kisebb módosítások az elmúlt időszakok tapasztalatait felhasználva, alapvetően hasonlóak lesznek a 2019/2020-as pályázati kiírásokhoz. Potápi arról is beszélt, hogy tisztában van azzal, hogy nem mindenki tudta megvalósítani a pályázati célt a járványhelyzet miatt, ezért lehetővé teszik a megvalósítási határidő módosítását, hiszen természetesen nem az a cél, hogyan ne lehessen megvalósítani a vállalásokat.

Az államtitkár úr kérése, hogy ebben a helyzetben még inkább folytassák tovább a tevékenységeiket a magyar szervezetek, köszöni mindenki helytállását!

Az államtitkárság által javasolt honlap:    http://www.kulhonimagyarok.hu/

Magyar-Diaszpora-Tancs

Bihari Szabolcs székfoglalójában röviden összefoglalta a NyEOMSZSZ történetét, melyet első kézből ismer, hiszen az alapító tagok egyike. Szabolcs elmondta, az alapításkor sokan azt hitték, szalmavirág életű lesz a kezdeményezés, de hála Istennek, nem így lett! Sőt, azóta Európa legnagyobb magyar civil egyesületévé nőtte ki magát a Szövetség. Köszönetet mondott azért, hogy a közgyűlés bizalmat szavazott neki, valamint megköszönte Deák Ernő 19 éves elnöki munkáját.

A NyEOMSZSZ életre hívásának fő oka az volt, hogy szerettek volna egy, a nyugat-európai magyar szervezetek érvényesítését biztosító szövetséget létrehozni, mely szinte napra pontosan 19 éve alakult Stockholmban. Az indulásnál természetesen voltak segítők, mint például Németh Zsolt akkori államtitkár. Az első periódus hullámzó volt, itt külön köszönet illeti Szabó Vilmost és Dr. Szili Katalint. Ennek eredményeképpen a nyugat-európai magyarság érvényesíthette akaratát, igényeit, kifejezhette szükségleteit az államtitkárság felé. Például így jött létre a Kőrösi Csoma Sándor Ösztöndíj Program és a BGA-pályázati rendszer is.

A jövőre nézve az új elnök azt szeretné, ha a NyEOMSZSZ gyűlései ismét olyan hangulatúak legyenek, ahová szívesen járnak el az emberek, ahol barátságok alakulhatnak ki. Másik fontos feladat, hogy már most terveket kell szőni arról, hogy a járvány után hogyan tudják minél gyorsabban talpra állítani az egyesületeket, ahol sajnos már megindult a lemorzsolódás (különösen az idősebb korosztályt lesz nehéz visszanyerni). Az anyanyelvű oktatás, a gyerekfoglalkozások, a másod- és harmadgeneráció megtartása kiemelt feladat, ehhez kapcsolódik egy ifjúsági találkozó megszervezésének gondolata is. A NyEOMSZSZ továbbra is fellép minden, a külhoni magyarságot ért jogsértések, igaztalanságok ellen. Nagyon fontos a Szövetség belső kommunikációjának javítása, a tagszervezetek közötti kapcsolatok javítása, hogy mindenki érezze, átérezze, hogy egy olyan szervezet tagja, amely mindnyájuk érdekeit próbálja érvényesíteni a különböző fórumokon.

pillanatkep

A székfoglalót követően a NYEOMSZSZ közgyűlése elismerését fejezte ki a magyar kormány eredményes nemzetpolitikájával kapcsolatban. Kiemelten jelezte, és köszönettel illete a nyugati magyar szórványok felkarolását és támogatását. Továbbra is támogatja a „Kufstein” Tanácskozásnak továbbvitelét az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége által. Ugyancsak értékeli, támogatja a Bécsi Napló működését.

Az I. világháborút lezáró kényszer-békerend 100., valamint a II. világháború befejezésének 75.

évfordulójára a NyEOMSZSZ memorandumot dolgozott ki négy nyelven, és küldött meg az EU-parlament képviselőinek és az EU-tagországok kormányainak.

A tagegyesületek körében megemlékeztek a trianoni békediktátum 100. évfordulójáról, a magyar nemzet újkori történelmének legnagyobb tragédiájáról.

 

Írta: Antal József

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. március 26.
Kedves Híradó Olvasók!   Mindenekelőtt szeretnék elbúcsúzni szeretett szerkesztőtársamtól, a Híradó régi munkatársától, a Kékvirág anyanyelvi tábor „Nagymamájától”: Tóth Ildikótól. Sajnálattal fogadtam váratlan halálhírét, előtte néhány héttel elküldte még a Híradó számára – az immáron utolsóvá vált – szövegeit. Elhallgatnak…
Tovább
Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…
Hírek a SOMIT háza tájáról...

Hírek a SOMIT háza tájáról...

2024. február 9-én délután megnyitotta kapuit a SOMIT első idei tábora, a Téli tábor. A táborlakók már pénteken…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME