Levél az Olvasóhoz

Nyomtatás

Kedves Híradó Olvasók!

SvedHirado2023 4 PRESS 32pages 1

 

Ahogy illusztrációt keresgéltem a Korzó rovatban olvasható A szürke alagút c. írásomhoz a régi fotóim között, megláttam a 2020 elején készült videómat – arra kértek, hogy videóüzenetben foglaljam össze a KCSP-ösztöndíjasként megélt évet és mutassam be a helyi diaszpóra magyarságot. A svédországi közösség bemutatásakor kiemeltem a Híradó fontosságát, mely a svédországi magyarság élő, írásbeli kultúrájának őrzője, ezáltal pedig segíti a magyar kultúra, a magyar nyelv megmaradását. Bízom benne, hogy valamilyen módon fenn tud maradni ez a nagy múltra visszatekintő lap – a téma aktualitásáról a SMOSZ rovatból tájékozódhat a Kedves Olvasó.


A címlapfotót 2020 decemberében készítettem a Mátrában, karácsony előtt pár nappal. A települést elhagyva még sáros volt az út, aztán ahogy haladtunk felfelé, s elértük a kb. 800 méteres magasságot, annak ellenére, hogy hó éppen nem volt, de a fák ágaira-gallyaira fagyott jég és zúzmara hatására mégis télies világba csöppentünk. Nagy ajándéknak éltem meg ezt karácsony előtt.

Az Egyesületek rovat ezúttal is arról tanúskodik, milyen aktív közösségi élet folyt az őszi időszakban is – Szőnyi Dorottya KCSP-ösztöndíjas beszámolójában boldogan nyugtázta, hogy a sötétség és a hideg idő egyáltalán nem fagyasztotta be az egyesületek életét. Megemlékezünk az idén 50 éves Északi Magyar Archívumról (ÉMA), folytatódik a dr. Sebestyén Gáborral készült interjú és a Skandináviai Szent György Lovagrend interjúsorozata is.

A Könyvespolc | Diavetítő rovatban Gérecz Imre – Tóth Brúnó Átmenet. Zarándoktapasztalatok című könyvéről olvashatunk. A két bencés szerzetes közös alkotásával gyakorlatias módon, ugyanakkor személyes történeteken keresztül kerülhetünk közelebb a zarándoklathoz. Természetesen a hit, a bibliai párhuzamok, példák sem maradtak ki a kötetből. A Kárpát-medence rovat Ariadné útjával kecsegtet, és valóban, a Pilisben eredtünk az istennő nyomába, részint a Remeték útját is járva.

Köszönöm az egész szerkesztőség munkáját, a szerzőink szövegeit, képeit, idejét, mindent, amit egész évben a Híradóért tettek! Az Olvasóknak pedig, hogy végigkövették velünk ezt az évet!
Áldott Karácsonyi Ünnepeket és nagyon Boldog Új Évet Kívánok minden kedves Olvasónknak!

Fotó Antal József w