Kedves Híradó Olvasók!

Nyomtatás

Lassanként beköszönt az ősz, rövidülnek a nappalok, hűvösebbek az éjszakák, színt váltanak a lombok, mielőtt lehullva avarrá válnak. Az évkör azon időszakában járunk, amikor egymást érik a nemzeti ünnepeink, emléknapjaink. A nyárvégi augusztus 20-a az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékének nemzeti ünnepe – Budapesten több napos rendezvénysorozat pótolta be a tavaly, a koronavírus-járvány miatt elmaradt közös ünneplést. A Híradó pedig Bonczidai Éva közösségről, hazáról, családról, Szent István királyról szóló szónoklatával ünnepel. Október 6-án a tragikus sorsú aradi vértanúkra emlékezünk, október 23-a az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja, s ekkor emlékezünk meg a III. magyar köztársaság kikiáltásáról is.

 

A címlapfotón az Árpád-kori, Őrségben található veleméri Szentháromság-templom részlete látható – a 13. század végéről származó épület a magyarság Szent István-i útjának egyik máig pompázó ékköve. A címlap megelőlegezi a Kárpát-medence rovatot is, hiszen benne a szerek földjére, az Őrségbe kalauzolom el az Olvasóimat.

Fotó: Antal József

Az Egyesületek rovatból értesülhetünk az elmúlt hónapok megvalósult közösségi programjairól, az évadnyitó rendezvényekről, valamint Berecki Emőke egyesületi elnökökkel készített interjúsorozatának első darabjait olvashatjuk benne. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos a magyar űrprogramról beszél a vele készült interjú első részében. A Könyvespolc rovat ezúttal A lélek sötét éjszakájába vezet, a Korzóban helyet kapó Nem az a város bolyongó, Szindbád-szerű figurája saját ifjúságának elmúlásával szembesül, míg a Szárnyalás című vers beszélője a nagyvárosi elidegenedés érzését vegyíti a görög mitológia képeivel, miközben intertextuális kapcsolatot létesít Kosztolányi Dezső jól ismert novellájával (A léggömb elrepül).
Kívánom Olvasóimnak, élvezzék az ősz ajándékait: szüreteljék le a szövegek szőlőszemeit – egy részét frissiben fogyasszák el, a gondolatok más része pedig érlelődjön bennünk tovább, akár a jó bor!