Kedves Ifjak és Gyerekek!

Nyomtatás

Remélem, mire Híradónk megjelenik, addigra beköszönt a várva-várt tavasz is. Mert most, amint írom nektek ezt a levelet, bizony hideg van, fúj a szél, és időnként havazik. Szeretem én a telet, kivált mikor ilyen, mint az idei, sok sízési és korcsolyázási lehetőséggel, de azért már nagyon várom a tavaszt. Majtényi Erik, erdélyi költő Márciusban című versével köszöntöm, ha majd itt lesz az ideje.

Márciusban/ utcahosszat / napsugarak / hancúroznak.

Megtelik a / malomárok / bukfenceznek / csöpp hullámok

Fürge szél fut / fától fáig,/ zsenge ágon / lomb hintázik.

Áll a bál és / szól a zene, / tollas jószág / hangversenye

a vén telet / búcsúztatja, /úgy vonul be / a tavaszba.

Tóth Ildikó néni

 

red-squirrel-570936_1280.jpg

Bazsó levele

Remélem, elolvastátok a tavaly ősszel, a kertünkbe költözött mókuspárról írott történetemet. Megígértem, hogy megfigyelem, hogyan boldogul a kis család, és beszámolok nektek a tapasztalataimról. Sajnos elhamarkodottan ígérgettem, mert a mókuscsalád egyik napról a másikra eltűnt a kertünkből. Hiába nézelődtem, kutattam utánuk, minden odú-gyanús fát megmásztam, sehol sem leltem rájuk.

- Ezeknek már bottal ütheted a nyomát – mondta édesapa, aki minden helyzetre tud egy-egy ilyen mondást.

- Szűk volt az a madárház egy ilyen népes társaságnak, hát elszéledtek, új, alkalmasabb otthont keresni – nyugodtunk bele.

Igen ám, csak volt egy kis bökkenő: mikor annak idején megjelentek a kertünkben a mókusok, én az unokatestvéreimnek eldicsekedtem, milyen érdekes lakók telepedtek meg nálunk, és megígértem, hogy a húsvéti vakációban találkozhatnak velük. Hogy a találkozásból semmi sem lesz, mindenki megértette, csak egyedül a legkisebb, Pistike nem volt hajlandó belenyugodni a mókusok szökésébe. Vigasztaltuk ezzel-azzal, de sehogyan sem lehetett jókedvre deríteni. Végül nagymama talált megoldást a mókushiányra.

- Gyerekek, mókussal biztosan fogunk még találkozni. De addig is, jó lenne, ha megtanulnátok néhány kedves mókuska verset. Van elég! A mezei nyuszikáról no meg a húsvéti, tojásfestő nyulacskákról már olvastatok, itt az ideje, hogy a mókusokról írottakkal is megismerkedjetek.

Hát ez nagyon jó tanács volt! Valóságos verseny alakult ki közöttünk, melyikünk tud minél több verset összegyűjteni. Olyan bőséges volt gyűjtésünk eredménye, hogy ide, a Híradó oldalára még a fele sem fért el. Olvassátok, ha van kedvetek, tanuljátok is meg a vakáció alatt. Locsolóversnek is megfelelnek, ha a végén hozzáteszitek: Szabad-e locsolni?

Kérjétek meg a szüleiteket, vagy a nagyszüleiteket, meséljenek a régebben nagyon népszerű húsvéti locsolkodásról. Ki is lehetne próbálni! Higgyétek el, jó móka!

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!