Magyar Diaszpóra Tanács. XI. ülés. Zárónyilatkozat

Nyomtatás

Magyar Diaszpóra Tanács

A Magyar Diaszpóra Tanács 2022. november 17-i, XI. ülésén a következő zárónyilatkozatot fogadja el. A Magyar Diaszpóra Tanács a következő elvekben és célokban állapodott meg:


- Egyetértenek abban, hogy a magyar nemzet minden tagjának közös érdeke a mielőbbi béke. Támogatják a magyar kormánynak Magyarország, a magyar nemzet és a magyar családok biztonsága védelmében tett törekvéseit.
- Köszönetüket fejezik ki a magyar nemzet tagjai számára a Híd Kárpátaljáért és a segélyszervezetek munkájában való aktív részvételért az orosz–ukrán háború menekültjeinek megsegítésében.
- Egyetértenek a Magyar Diaszpóra Tanács Regionális ülései elnöki mandátumának négy évre történő meghosszabbításával.
- Támogatják az egyházak közösségépítésre és keresztény, hitvalló nevelésre vonatkozó törekvéseit.
- Köszönetüket fejezik ki a magyar diaszpóraszervezetek vezetőinek áldozatos munkájáért, amellyel a koronavírus járvány idején is összetartották közösségeiket, különös figyelmet szentelve a beteg és idős nemzettársainkra is.
- Örömüknek adnak hangot, hogy közel két éves szünet után a Kőrösi Csoma Sándor Program újraindult az északi félteke országaiban. Bíznak abban, hogy az ösztöndíjasok személyes jelenléte és szakmai segítsége által a diaszpóra magyarsága szervezeti élete tovább erősödik.
- Reményüket fejezik ki, hogy az ösztöndíjpályázat a déli félteke magyar közösségei számára is megjelenik.
- Üdvözlik, hogy a világjárvány idején is folytatódott a Mikes Kelemen Program keretében összegyűjtött, egyedi értéket képviselő hagyatékok hazaszállítása és feldolgozása. A program lezárásához közelítve megköszönik az adományozók felajánlásait és a feldolgozásban együttműködő partnerek szakmai segítségét.
- Elismerésüket fejezik ki a hétvégi magyar iskolákban zajló folyamatos és színvonalas munkáért. Megköszönik az iskolavezetők, pedagógusok és a szülők állhatatosságát, amelynek köszönhetően az iskolák munkája a világjárvány idején sem szakadt meg, hozzájárulva ezzel a felnövekvő generációk magyar identitáserősítésének folytonosságához.
- Üdvözlik a világjárvány idején megalakult új iskolákat, a létrejött új online tan- és módszertani anyagokat.
- Egyetértenek abban, hogy költőgéniuszunk, Petőfi Sándor 200. születésnapjának évében erősítsük a megtartó magyar nemzeti anyanyelvi kultúrát szerte a világban.
- Köszönetüket fejezik ki a győri Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karával való hatékony és innovatív együttműködésért, amely keretében egy új, folyamatosan bővülő tudásmegosztó felület jött létre, amelynek ingyenes használata minden érdeklődő számára elérhető. Az együttműködés keretében elindított Apáczai Hírlevél szakmai-módszertani újdonságokkal, jó gyakorlatokkal, valamint aktuális nemzetpolitikai és pedagógiai információkkal segíti a hétvégi magyar iskolákban tanítók munkáját.
- Üdvözlik, hogy a győri Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kara sikeresen akkreditáltatta A diaszpórában magyar nyelvet és kultúrát tanító szakember szakirányú továbbképzési szakot, és az első évfolyam 2022 februárjában már végzett.
- Üdvözlik a 2018-ban Budapesten elindított Hétvégi Magyar Iskolák Találkozójának folytatását, mely egyre nagyobb népszerűségnek örvend, valamint egyedülálló lehetőséget biztosít a diaszpórában működő hétvégi magyar iskolák vezetői számára az információcserére, továbbá a gyermekfoglalkoztató intézmények, szervezetek közötti szakmai együttműködések továbbfejlesztésére.
- Üdvözlik, hogy a Rákóczi Szövetség által újraindított Diaszpóra Program új tartalmakkal gazdagítva és újabb célcsoportokat megszólítva egyre nagyobb népszerűségnek örvend a diaszpóra magyar fiataljainak körében. 2023-tól a Szövetség új elemekkel bővíti a programját.
- A továbbiakban is fontosnak tartják a magyar diaszpóraszervezetekben aktív szerepet vállaló felnőtt fiatalok identi­tásának és egymás közti kapcsolatainak erősítését. Üdvözlik az Európa Magyar Ifjúsági Tanács 2022. május 27-i megalakulását.
- Üdvözlik a Pécsi Tudományegyetem Diaszpóra Projekt Hálózatának működtetését.
- Üdvözlik a diaszpórában működő cserkészet kiemelt támogatásának folytatását, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség lehetőségeinek kiszélesítését, a cserkészparkok és táborok számának gyarapítását, mely számottevő lehetőséget biztosít a magyar diaszpóra fiataljai számára magyar identitásuk és a köztük lévő kapcsolatok megerősítésére.
Reményüket fejezik ki, hogy a Külföldi Magyar Cserkészszövetség által szervezett Diaszpóra Iskolatábor programja folytatódhat a Magyar Kormány támogatásával, amelynek köszönhetően számos fiatal kapcso­lódhat a magyar közös­ségekhez és mélyítheti magyarságismeretét.
- Támogatják, hogy a diaszpórában és a Kárpát-medencében élő magyar fiatalok jobban megismerjék egymást és Magyarország kulturális kincseit a Diákok Határok Nélkül (Students Without Boundaries program – Magyarságismereti Mozgótábor) és a ReConnect Hungary – Magyar Birthright Program keretében.
- Üdvözlik, a magyar kormány hazatérést segítő kezdeményezéseit, és jelzik, hogy beindult egy erőteljes visszatelepülés Magyarországra és kisebb részben a Kárpát-medence más régióiba.
A Magyar Diaszpóra Tanács tagjai cselekvő együttműködésükről biztosítják a magyar nemzet tagjait a magyar családok biztonsága, a közösen elért eredmények megvédése és a folytonosság biztosítása érdekében. Elkötelezettek a magyarság határokon átívelő, a többi nemzet javát és gyarapodását is szolgáló egységének további erősítésében.
A tagszervezetek tagjai kinyilvánítják elkötelezettségüket a fentiekben rögzített elvek érvényre juttatásában, a kijelölt feladatok elvégzésében.
Budapest, 2022. november 17.